Innerlijke balans

Het werken aan je innerlijke balans heeft alles te maken met je vermogen om bij jezelf te blijven. In het dagelijks leven heb je allerlei dingen waarin je jezelf kan verliezen. Wij onderscheiden drie belangrijke groepen: jezelf kwijtraken in je denken, jezelf verliezen in emoties en jezelf vergeten in je werk.
Rodin - The Thinker

In gedachten zijn

Een duidelijk voorbeeld van niet bij jezelf zijn, is als iemand diep in gedachten is. Zo iemand hoort niets, ziet niets, kortom is compleet afwezig. “Waar zat je?” “Ik zat even in gedachten.” Dan ben je dus even niet aanwezig. En ben je niet bij jezelf.

Munch - de schreeuw

Buiten jezelf van emotie

Iedereen kent wel de uitdrukking: ‘hij is buiten zichzelf van woede’ of ‘jezelf verliezen in verdriet’. In zo’n situatie lukt het niet meer om bij jezelf te blijven. Je laat jezelf gaan. En later moet je vaak moeite doen om weer tot jezelf te komen.

 
Absorbed in work

Opgaan in je werk

De derde groep van voorbeelden hebben betrekking op het je onderdompelen in je werkzaamheden. Ook dan kan je jezelf voorbij lopen. Je merkt niet meer dat je het warm of koud hebt, of dorst, of honger. Je bent zover bij jezelf vandaan, dat je die zaken niet meer aanvoelt.

 

Werken aan je innerlijke balans

In het werken aan je innerlijke balans richten de oefeningen zich op het (terug-)vinden van je eigen midden. Af en toe slaat de balans helemaal uit, en dan is het weer een kunst om terug in het midden te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *